1.2. Vis endelser på filnavne

Filnavne slutter ofte med en endelse .<ext>, hvor <ext> typisk er 1-5 bogstaver og tal:

  • script.py
  • cat.gif
  • specs.pdf
  • everlong.mp3
  • data.xls

Operativsystemer bruger endelsen af filnavnet til at afgøre hvilket program der skal startes hvis brugeren f.eks. dobbeltklikker på filen i en grafisk filbrowser.

En fil kan dog sagtens have et navn uden endelsen .<ext>, f.eks. data eller script. Et filnavn kan også sagtens starte med punktum, f.eks. .cat.gif.

Windows og macOS skjuler som standard endelsen på filnavnet for udvalgte eller alle filnavne. Linux kommer i så mange udgaver det er svært at udtale sig om, men Linux viser generelt de fulde filnavne.

Du kan ændre indstillinger for visning af filnavnendelser på følgende måde:

Prøv selv

Ændre indstillinger for visning af endelser på filnavne.

Erstat .pdf filendelsen på et PDF-dokument med .txt, f.eks. document.pdf til document.txt (højreklik på filen i en grafisk filbrowser, vælg Omdøb (engelsk: Rename)).

Hvis du nu dobbeltklikker på PDF-dokumentet (med .txt endelse) vil det ikke åbne i din sædvanlige PDF-viser, i et simpel teksteditor som ikke kan finde ud af at vise en PDF-fil.

Der er dog intet galt med PDF-filen. Den kan fint åbnes manuelt i en PDFviser (via træk-og-slip/drag-and-drop eller programmets åbn-dialog).

1.2.1. Windows

Tryk start-ikonet eller [win]-tasten, skriv indstillinger for stifinder (engelsk: file explorer options), og vælg Instillinger for Stifinder (engelsk: File Explorer Options).

Åbn fanebladet Vis (engelsk: View), og sæt flueben ved indstillingen Skjul filtypenavne for kendte filtyper (engelsk: Hide extensions for known file types).

Afslut ved at trykke [Anvend] og [OK].

1.2.2. macOS

Åbn Finder (engelsk: Finder), åbn menuen Finder (engelsk: Finder) og vælg Indstillinger (engelsk: Preferences).

Alternativt kan du åbne Finder (engelsk: Finder) og bruge genvejen [⌘]+[,].

Vælg fanebladet Avanceret (engelsk: Advanced).

Sæt flueben ved indstillingen Vis alle endelser arkivnavne (engelsk: Show all filename extensions).